Kinetoterapia reprezintă o formă de tratament medical non-invazivă, bazată pe utilizarea: exercițiului fizic, a terapiei manuale, a electroterapiei și a altor modalități non-farmacologice pentru a trata diverse afecțiuni și a îmbunătăți funcționalitatea și mobilitatea pacienților. Aceasta poate fi utilizată într-o gamă largă de afecțiuni, inclusiv:

1. Afecțiuni musculo-scheletice: cum ar fi entorsele, luxațiile, fracturile, hernia de disc și alte probleme ale coloanei vertebrale, articulațiilor și țesuturilor moi.

2. Afecțiuni cardiace: cum ar fi insuficiența cardiacă, post-infarct miocardic și alte afecțiuni cardiovasculare, în care exercițiile fizice adaptate și terapiile specifice pot îmbunătăți funcția cardiacă și rezistența fizică.

3. Afecțiuni respiratorii: cum ar fi astmul, bronșita cronică și alte afecțiuni pulmonare în care terapia respiratorie și exercițiile specifice pot îmbunătăți funcția respiratorie.

4.Afecțiuni neurologice: cum ar fi accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, paralizia cerebrală, neuropatii și alte afecțiuni care afectează sistemul nervos și funcția motorie.

Kinetoterapia are scopul de a reduce durerea, de a îmbunătăți mobilitatea și forța musculară, de a restabili funcțiile pierdute/reduse și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Tratamentul este
adaptat individual în funcție de nevoile și condițiile fiecărui pacient și poate include tehnici precum: masaj terapeutic, exercițiul fizic, electroterapia și multe altele.